Gevelambacht Opleidingen

Hero

Gevelambacht Opleidingen

 

Ondanks alle drukke werkzaamheden heeft Harmen geen personeel. Maar hij werkt ook weer niet helemaal alleen. Naast zijn vader heeft hij inmiddels een leerling in de opleidingen voegen volgt(werken en leren) en zijn er een aantal zzp’ers waar hij nauw mee samenwerkt, waaronder Marc von den Beucken uit Emmen. Harmen: “In 2008 leerden we elkaar kennen toen we gezamenlijk een cursus volgden bij Van Heeswijk Opleidingen. Sindsdien hebben we altijd contact gehouden en toen ik Voeggarant opstartte heb ik hem gevraagd om daar bij te komen en is hij ook erkend deelnemer geworden. Nu staan we om beurten op restauratiefairs om Voeggarant te promoten. Op een gegeven moment vroeg Van Heeswijk aan Marc of hij de opleidingen over wilde nemen, waarop Marc mij weer benaderde, omdat hij het niet alleen wilde doen. We hebben toen samen besloten om dat te doen en de naam veranderd in Gevelambacht Opleidingen.”

Het is een door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) erkende opleiding op het gebied van gevelrestauratie en gericht op restauratiebedrijven en  zzp’ers die al werkzaam zijn in de branche. Omdat ze een locatie in Breda hebben, zijn er ook diverse Belgische collega’s die een cursus bij Gevelambacht Opleidingen volgen. Het doceren nemen Harmen en Marc zelf voor hun rekening en dat doen ze voornamelijk in de wintermaanden, omdat die periode voor zowel de deelnemers als voor henzelf de meest gunstige periode is qua drukte. Maar elke uitzondering bevestigt de regel en zo hebben ze in juni een eendaagse cursus gegeven op locatie bij Aannemingsbedrijf Nico de Bont B.V. uit Vught. Dit bedrijf is gespecialiseerd in klassieke restauratie, hedendaagse herbestemming en planmatig onderhoud van grote en kleine monumenten. “In januari hadden we acht metselaars van dat bedrijf in de opleiding en die wilden zich daarna specifiek verdiepen in het restauratievoegen.”, aldus Harmen: “We zijn daarop ingegaan en hebben ’s morgens eerst theorie gegeven en de rest van de dag hebben we diverse technieken behandeld en hebben we uitleg gegeven over de mortelsamenstelling en dergelijke. Dat vonden die mannen prachtig!”

Omdat Harmen en Marc een breder cursusaanbod willen creëren, is er naast de locatie in Breda, in de bedrijfshal van Schippers Gevelwerken in Heerenveen ook een locatie gerealiseerd.